Kako do turistične kmetije Gradišnik

Med vožnjo po prelepi Mežiški dolini v smeri iz Prevalj proti Črni, boste po približno enem kilometru vožnje na desni strani (če se vozite iz Črne proti Prevaljam, pa na levi) zagledali Štoparjev most, ki  spada med tehniške spomenike koroške dediščine. Štoparjev most sloni na štirih nosilnih stebrih iz klesanega kamna, visokih približno 40 metrov. Dolg je približno 200 m. Poglejte na števec kilometrov in kar pogumno zapeljite pod njim.

 

Po približno 2,5 km poti ne zavijete v Šentanel, ampak se držite levo, proti Jamnici. Cesta se vije precej položno mimo kmetije Povh in Povhovega mlina, ki je edini še delujoči mlin na mlinarski poti in hkrati najnižja točka MLINARSKE POTI. Sem se boste vrnili, ko se odpravite na pohod po neokrnjenih gozdovih Koroške. V dolžini nadaljnjih 3,5km je cesta še vedno asfaltirana. Po 6km vožnje od Štoparjevega mostu zavijete ostro levo in tu se asfaltirana pot konča ter nadaljujete po gozdni makedamski cesti. Že se kažejo obrisi neokrnjene narave in gozdov.

 

Pot nadaljujete rahlo navkreber v dolžini nadaljnje 3 kilometre mimo kmetije Koroš in do kmetije Mikl. Tam vas kažipot usmeri v levo in že ste dober kilometer od začrtanega cilja. Počasi se odpeljete mimo kmetije Peršat in po lepi panoramski cesti nazaj v gozd. Tam vas po cca 1km vožnje še zadnji smerokaz opozori kam vodi prava pot, zavijete levo proti kmetiji Gradišnik in po 400 metrih vožnje mimo prečudovite kapelice se vam odpre pogled na Peco in kmetijo Gradišnik. 

 

Za lažjo predstavo si pot od Štoparjevega mostu do kmetije Gradišnik, lahko ogledate tudi na tem ZEMLJEVIDU.

 

 

 

Dobrodošli na cilju.